SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

magnez potas

  • [...] ta z wysoką zawartością kakao. Ten składnik czekolady poprawia samopoczucie, redukuje poczucie stresu i zwiększa wydzielanie endorfin. Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu, witaminy A, E oraz z grupy B, tryptofan, fenyloetyloaminę, polifenole czy flawonoidy. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, a także układu sercowo- [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16607 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5524 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • [...] w jaki sposób się odżywiasz. Jeśli wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynie na zrzucenie kilku kilogramów, to taki układ można uznać za idealny. Zadbaj o potas i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3600 Data: 2021-11-10 10:24:49
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5153 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3857 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 764 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27810 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas 255 mg sód 65 mg cynk 0,8 mg miedź 0 mg mangan 0 mg selen 17,8 ug Plusy: niższa cena, łatwiejsza dostępność, szybszy sposób przygotowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7327 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4356 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości mające znaczenie. Witaminy: C 3,2 mg E 0,3 mg K 2,4 ug B1 0,1 mg B2 0,1 mg B3 0,7 mg B6 0,3 mg foliany 14,6 ug B5 1,1 mg Składniki mineralne: wapń 40 mg żelazo 0,8 mg magnez 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15978 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości białka. Porcja gotowanych brokuł (100g) to około 3 g białka i aż 2,5 g błonnika. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10693 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13508 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2802 Data: 2020-04-15 11:23:38
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5568 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9796 Data: 2020-04-08 18:00:21
  • Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach.  Batony sportowe  Stanowią pewnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4545 Data: 2021-05-07 15:06:57
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34353 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 756 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4480 Data: 2017-10-06 07:59:15